От каква възраст е добре да се изучава чужд език?

английски за децаВсеизвестен факт е, че децата учат интуитивно и поради това много по-бързо от възрастните. И все пак: От каква възраст е редно да започне изучаването на чужд език?
– Най-благоприятният период за изучаване на език определено е периодът, когато детето изучава родния си език. Ако в този момент детето е изложено на повече от един език – то усвоява и двата паралелно (удивителното е, че повечето билингвални и мултилингвални деца правят разлика между двата и не ги смесват).
– Възможностите за чуждоезиково обучение при по-малките деца са няколко – изучаване на чужд език в детската градина, посещение на специализирани курсове, наемане на частен учител за индивидуални занятия. Основната грешка, която родителите допускат, е в нагласата, че трябва да превърнат детето си в бъдещ лингвист. Много от по-амбициозните майки и татковци не знаят, че чуждоезиковото обучение при по-малките е с цел да се мотивира детето да продължи с изучаването на езика в по-късен етап, да си създаде определени навици и нагласи. Ранното чуждоезиково обучение не означава, че детето ще натрупа богат речников запас.
– Грешка би било и ако принуждавате детето да изучава чужд език въпреки волята му. В такъв случай ще се получи обратен ефект – малчуганът ще намрази заниманието и ще бойкотира уроците.
– Основното, което трябва да включва чуждоезиковото обучение при по-малките, е играта. Съчетанието на полезното с приятното ще създаде у детето положителна нагласа към учението, която ще му е полезна и в по-късен етап. Освен това забавлението е ключът към детското внимание. При обучението на по-малките трябва да се набляга най-вече на слуховата и зрителната памет, тъй като те са най-развити в по-ранна възраст.
– И все пак – от каква възраст? – всяка възраст е подходяща за изучаване на език, но колкото по рано, толкова по-добре