Фризьорски курсове Варна

курсове за фризьори варна

Професионално обучение за фризьори

Школи Давитоз обучава желаещи по лицензирани конспекти. За да заявите записване и да посетите нашите фризьорски курсове не е нужно да имате предварителни познания по специалността или да умеете да подстригвате. Занятията са силно практически насочени и развиват знанията и уменията във фризирането постепенно от най-ниско до най-високо ниво. Тренингът в нашите курсове за фризьори се провежда под ръководството на професионални стилисти с утвърден във времето опит. След преминатото обучение за фризьори се издава диплома с национална и интернационална признатост.

За кого са предназначени нашите професионални курсове по фризьорство?

Курсовете в Давитоз са предназначени за хора, които искат да придобият професионална квалификация за фризьор. Уроците са специално разработени за начинаещи таланти, които искат да научат техники за фризиране и стилизиране на коси, да правят модерни мъжки и дамски прически и не на последно място да развиват успешна професионална практика като разчитат правилно желанията на своите клиенти. Умението да се изслушва внимателно и да се отговаря на клиентските желания е точно толкова решаващо за постигане на удовлетвореност, колкото и самото владеене на фризьорски техники. Начинът на посрещане и отпускане на клиентите и добрите маниери при общуването по време на подстрижката и стайлинга са безценни в този бранш. Като цяло е желателно да изпитвате удоволствие от контакта с хора от различни възрастови пластове. Умението да се отправят правилните въпроси и да се постигне разбиране за желания резултат преди да се започне същинската работа е половината от работата по прическата. Клиентите трябва да могат да имат доверие на своя стилист и да разчитат на разбиране. Важно да усетите, че консултацията на клиента не е по-маловажна от самата процедура, за която е дошъл. За да се постигне това, обученията са организирани във формата на стаж в реална среда, който е придружен от часове с теоретична насоченост. Тук можете да разгледате конспекта на курса. Съдържанието на учебните планове е съобразено с изискванията на националните и интернационални норми и разпоредби, за да се гарантира приложимостта на издадения документ към работното място в страната или в чужбина.
Професията е подходяща за хора с усет за естетика, които се интересуват от прическите и от цялостната визия. Ще са Ви нужни и сръчност и подход. За да изгради репутация стилистът трябва да е сръчен, боравейки с разнообразни инструменти и материали при условия на допир с главите на клиентите.
Ако сте управител на салон или притежавате собствен студио, ще трябва да знаете, как правилно да развивате и управлявате бизнеса си, което означава да знаете, как да се разположите рекламно и ценово, как да подбирате правилните средства и продукти според качество и цена. Ще трябва да знаете, как да управлявате финансите си и да определяте конкурентни цени за услугите. Ще предприемате кампании да рекламирате услугите си и ще изпълнявате прости счетоводни операции.

фризьорски салон

Каква е организацията на обучението за фризьори?

Център Давитоз работи според изискванията на два лиценза – за национално и интернационално провеждане на професионално обучение. Занятията могат да бъдат уговаряни в работното и извън работното време на преподавателите, както и в събота или неделя. Лицензирана професионална подготовка може да получите в нашия клон във Варна. Курсовете стартират през две седмици, а индивидуално можете да започнете почти веднага. Стандартният едномесечен тренинг се състои в 4 дни от седмицата по 6 учебни часа. Двумесечното групово обучение се провежда в 2 дни от седмицата по 6 учебни часа.
В началото на занятията курсистите имат възможност да наблюдават работата на майсторите и различните фази от посещението на клиента – от посрещането през избора на подходяща прическа до стилизирането на подстриганата вече коса и изпращането на клиента. Най-важният урок в крайна сметка е чрез качествена услуга и отношението към хората да се създаде постоянна и редовна клиентела. Затова и в първите дни биват показвани и обяснявани някои наглед незначителни дейности като поддръжка на работното място, необходимите наличности от материали и инструменти за работа, хигиенни норми и стандарти за безопасност на използваните материали и инструменти в студиото. Повечето практикуващи са и управители на собствените си салони и като такива трябва да имат умения не само в занаята, но също и в организацията, и не на последно място и в маркетинга на предлаганите услуги. За да се добие опит в тези дейности е добре те да бъдат преподадени в началото на обучението и с течение на заниманията да бъдат част от практическия опит, който начинаещият трупа.
За добиване на ясна представа за същинската работа с косата, нейното оформяне и стайлинг, курсистът получава възможност да работи наравно с майсторите и под прякото им ръководство. Обучаващият се коафьор усвоява теория и практически умения по специалността. Учат се подбор на прическа и цвят спрямо овала и цвета на лицето, техники за захващане и отрязване на коса, боравене с къси и дълги коси, оформяне на видове прически според повода, както и начини за оформяне като например изправяне, къдрене или направа на вълни. Важна част от третирането на косъма е също изсветляването и боядисването, при които е от огромно значение да се внимава при подбора на цвят, за да се получи желаният тон без да има дефект. Наставленията и съветите на преподавателите са опорната точка за избягване и изчистване на грешки и затова е добре ученето на тази креативна професия да се извършва в естествена, но и в контролирана работна обстановка. В крайна сметка формулата на професионалния успех е в изучаването на детайлите и качеството на цялостната услуга.

Каква е продължителността на курсовете по фризьорство?

Има 3 вида формати според продължителността:

– 1 месец, 2 месеца и индивидуално.

Едномесечният курс е с посещения в четири дни от седмицата, а двумесечният в два дни от седмицата. В груповата форма стандартна продължителност е според това, колко дни от седмицата се посещава обучението, затова то може да продължи двойно по-дълго.

При индивидуалните уроци срокът на обучение се определя от интензивността на посещенията в студиото, като най-краткият период за преминаване на занятията може да е до две седмици.

фризьорски инструменти

Къде се провеждат курсовете за фризьори?

Във Варна център Давитоз работи с едни от най-предпочитаните фризьорски студиа в града с традиции в провеждането на курсове по фризьорство във Варна. Нашите преподаватели подготвят курсистите в практическите занятия върху живи модели и ги учат, как да избягват често срещани пропуски при обработката и оформянето на косата. За да предложат на нашите възпитаници най-високо ниво на обучение по професията, провежданите от нас курсове за фризьори във Варна са организирани на базата на модерни учебни помагала и съблюдаване на тенденциите в изработката на прически.

Какви са цените на курсовете за фризьори?

Тук може да разгледате актуалните цени на фризьорските курсове в избрания формат за обучение: цени

Кога се заплаща таксата за обучение?

Съответстващата на избраното обучение такса се внася при подписването на договорни условия за посещенията. Може да се заплати цялата такса наведнъж, като се ползва отстъпка, или да се плати на две вноски без отстъпка.

Кога има стартиращи курсове за фризьори?

Груповият тренинг стартира 2 пъти месечно – около първо и петнадесето число на всеки месец. Индивидуалните занятия започват няколко дни след записването.

Какво представлява изпитът за фризьор в края на курса?

Изпитните въпроси обхващат теоретични и практически положения. Писменият изпит е във формата на тест, а практическият въпрос е изработка на прическа от изтеглен изпитен лист. Изпитните теми включват подготовка и организация на работната станция, знания за хигиенни и санитарни изисквания и избор на средства за лична защита, правилна употреба на инструменти, препарати, пособия и материали, подготовка на косите за третиране, информираност за видовете прически и спазване на етапите за постигането им, запознатост и следване на технологиите на дейностите. За междувременно работещи, които имат стаж и необходимата професионална подготвеност по професията, но се нуждаят от диплома за притежаваните компетенции, се предвижда еднодневно събеседване с преподавател и издържане само на изпит.

Ще получа ли сертификат за фризьор?

Диплома за работа по професия фризьор получават курсисти, които успешно са приключили обучението. Удостоверението по специалността отговаря на изискванията и може да се ползва в и извън страната. При изявен интерес то може да бъде изготвено без допълнително заплащане на английски или немски. За да се представя извън България то също така подлежи и на заверка във Външно министерство, като за преминаването по установения ред важат допълнителни такси.

Фризьорски курсове Варна

Ще мога ли да практикувам професия фризьор?

Сертификатът Ви дава право да практикувате професията както самостоятелно, така и като служител в студио. Ако желаете да практикувате самостоятелно, е нужно да се регистрирате по търговския закон и при отваряне на собствено помещение да спазите нормите за хигиена и безопасност на вида обект. Задължението да се придобива майсторско свидетелство отпадна през 2011 година и от тогава регистрация в занаятчийската камара или явяване на изпит за майсторски клас не се изисква. За упражняване на професията е достатъчно наличието на удостоверение за квалификация.
Фризьорството е професия, която може да бъде упражнявана еднакво добре от мъже и жени. Докато в по-ранни периоди мъжките салони (често наричани бръснарници) са работили предимно с мъжкото окосмяване, а жените са работили с женските коси, в съвременните салони тази разделност е станала незначителна и меродавни са знанията и опитът в работата със съответния пол и възраст. В днешно време дори има специализирани студиа за подстригване само на деца, оборудвани така, че да предлагат забавления и комфорт по време на плашещата за малчуганите процедура. И все пак, независимо от възрастта или пола на участника, посещението при фризьора често има точна цел или специален повод. Фризьорските студия и тези за красота исторически служат като място за специфично взаимодействие и грижа за външния вид. Затова и за тези, които възнамеряват да практикуват професията, е важно да имат талант, правилен подход и такт.

Валиден ли е сертификатът в чужбина?

Сертификатът е валиден в страната и в чужбина. За да се ползва в чужбина обикновено е нужно да му бъде направен превод и да премине процедура по легализация в специализирания отдел към МВнР.
Някои държави извършват валидиране на уменията на място в техни индустриални или занаятчийски камари. Предпоставка за валидирането на знанията често може да е стаж по професията, но той не винаги е задължителен.

Какво трябва да направя, за да отворя собствен салон?

Салон може да отвори всеки, дори и да не е фризьор. За това е нужен единствено предприемачески дух и необходимите финансови средства минимум за наем и оборудване. Това, кой ще извършва същинската дейност вече е въпрос на реални способности и квалификация, която бива удостоверявана чрез съответния сертификат. И все пак, първо по важност при отваряне на собствено студио е да се подбере правилната локация, която ще привлича определен тип клиентела. Както при повечето бизнеси, предлагащи услуги, колкото по-близо е помещението до човекопотока, толкова по-малко вероятно е столът да остане празен дълго време. Големината зависи най-много от това, колко работни станции ще са ситуирани в подбраното място, така че и по-малко помещение върши работа. Важно в тази връзка е да има и достатъчно пространство за чакащи клиенти, включително във връзка с изтичане на времето за определени процедури, като например когато трябва боята да попие в косъма. Задължително е наличието и на санитарен възел, както и съответствие с изискванията на РЗИ (бившето ХЕИ) и на службата по пожарна безопасност. За да бъде дейността изрядна от финансова гледна точка счетоводството трябва да се води професионално и документацията по безопасност на труда да е актуална. За тази цел обикновено се използват компетенциите на професионален счетоводител и на служба по трудова медицина.
Другият важен фактор разбира се е комфортът по време на услугата и използването на качествени инструменти, материали и специализирано оборудване, за да се постигне бързина, удобство и висока ефективност при работа. Така например е добре столът на клиента да може да се върти и да се наглася по височина, което създава незаменимо удобство за работещия над клиента професионалист. Машинката за подстригване трябва да е професионална и е желателно да е безкабелна, за да осигури лекота на въртене. Подобни са критериите и спрямо останалите електрически приспособления, като сешоари, маши и електрически четки. Мястото за измиване на косата не е задължително да е отделено от мястото за подстригване, но е желателно да е удобно и за клиента и за фризьора. По въпроса за избора на работните материали – шампоани, бои, гелове, маски за коса и други подобни, те са най-разнообразни като цена и ефективност. Подборът на правилните продукти може се извърши посредством посещения на рекламните обучения на фирмите производители на подобни консумативи и изпробването им в тестова обстановка.
За по-детайлни сведения за нужните мерки при отваряне на свой салон може да се консултирате с нашите учители. От тях ще разберете най-актуалните новости при откриване на студио и модните тенденции в работата.