Предимствата на масажа

масажи практики

Защо масажната терапия е добра за тялото?

Масажът се използва от древни времена за облекчаване на болката и насърчаване на заздравяването. Има много различни видове масаж, но повечето предлагат подобни предимства що се отнася до крайния ефект. Масажът обикновено не се счита за заместител на други видове медицински грижи, но може да се използва заедно с други методи на лечение, за да се осигурят най-добрите възможни резултати за пациентите. Различни методи могат също така да подобрят някои козметични проблеми по кожата и подкожната тъкан и да повлияят положително на общото кръвоснабдяване на крайниците.

акупунктура

Естествен болкоуспокояващ ефект

Масажът облекчава болката за много хора, включително тези с артрит, фибромиалгия, лупус, наранявания на гърба, мигрена, спортни наранявания и много други състояния. Масажът облекчава болката, като намалява мускулното напрежение, а също и като задейства освобождаването на ендорфини, естествени химикали за облекчаване на болката в мозъка.

Помага при депресия

Според професионалистите, масажът повишава нивото на серотонин в мозъка, което помага за предотвратяване или намаляване на депресията. Това е същото нещо, което правят много антидепресанти, известни като селективни инхибитори при обратното захващане на серотонин. Освен това много хора намират масажа за успокояващ и просто се възползват от някакво човешко докосване и усещане за връзка с масажиста, което също може да помогне при депресия.

масаж на врата

Намалява нивото на стрес

Масажът намалява напрежението и предизвиква отпускане, което облекчава безпокойството. Увеличаването на серотонин също помага за намаляване на тревожността. Масажът облекчава и някои от физическите симптоми на тревожност, като например бърза сърдечна честота.

Подпомага заспиването и здравия сън

Масажът помага на много хора да се отпуснат, което може да помогне при безсъние и да подобри качеството на съня. Тревожността, болката и депресията често пречат на добрия нощен сън и когато масажът спомогне за облекчаване на тези състояния, той също може да подобри съня.

масаж на раменете

Подобрява функционирането на имунната система

Масажът подобрява функцията на имунната система чрез стимулиране на лимфната система. Лимфната система помага да се освободи тялото от отпадъци, токсини и патогени. Течността циркулира през лимфната система, подобно на това, както кръвта циркулира през сърдечно-съдовата система, но няма помпа като сърцето, която да помогне на циркулацията на лимфната течност. Масажът помага на циркулацията на лимфната течност и с това ускорената детоксикация на организма.

Подпомага кръвообръщението и оросяването

Масажът понижава високото кръвно налягане и също забавя сърдечната честота. Разбира се, масажът помага на хората да се отпуснат и това също намалява кръвното налягане. Масажът подобрява циркулацията, и с това притока на кръв към всички органи. Добрата циркулация подобрява и състоянието на кожата, която всъщност е най-големият орган на тялото. Той дори може да намали белези или стрии.

За повече полезна информация за професионалния масаж, моля посетете нашата информационна страница.