Третиране на слаби и увредени нокти

сет за маникюр

Пили за поддръжка на слаби и увредени нокти

Поддръжката на чупливите ноктите е изключително важна, защото от нарушаване на тяхната структура може да се развият трайни увреждания на плочката. Да се заздравят ноктите всъщност е доста просто ако се ползват правилните инструменти – в това число специални пили за нокти. Ето някои от признаците, по които можете да различите здравите от разболяващите се нокти:

Признаци за здрави нокти:

 • Нокътните плочки са с розово-бял цвят
 • Кожичките ги покриват частично (така че не ги режете!)
 • Ноктите и белите връхчета са равномерни по дължина
 • Има бяло сечение във формата на полумесец (наречено лунула) в основата на ноктите

Признаци за разболяване по ноктите:

 • Люспенето или цепенето на ноктите може да бъде заради сухота или в резултат от недостиг на витамини
 • Малки бели петна по плочката обикновено означават, че наранявате ноктите си или ги лакирате твърде често
 • хоризонталните канали могат да бъдат от стрес, висока температура или изкълчване на пръста
 • Червената, подута кожа около ноктите може да бъде от премахване или прищипване на кожички
 • Ноктите с форма на лъжица могат да бъдат признак на дефицит на желязо или анемия

Признак за слаби ноктите е когато изглеждат тънки и сухи или ако страдате от болезнено напукване и лющене, за което има редица възможни причини. Освен определени дефицити на витамини (за които определено трябва да се консултирате с лекар), слабостта може да се дължи на постоянната употреба на акрил, лак или други дразнещи химикали (като лакочистител например). Тогава е добре да се знае, че използването на правилни пили за нокти всъщност може да обърне тази повреда с минимално количество поддръжка. Слабите нокти, които се чупят лесно и отказват да пораснат, вероятно се нуждаят от малко внимание и обработка със стъклена или кристална пила за нокти, но има и евтини опции като фини пили за нокътни плочки, които ползват и професионалните маникюристки.

стъклена пила

 1. Стъклена пила за нокти

Най-добре е да е пила от силно, устойчиво на износване чешко стъкло, тази пила може да се използва отново и отново и да дава като резултат гладки и лъскави повърхности. Освен това порестата и повърхност предотвратява развитието на бактериите, така че можете спокойно да я стерилизирате и съхранявате в калъфчето между употребите. Защо стъкло ли? Стъклените пила са изключително нежни за слабите нокти. За разлика от традиционните фини пили, те дори могат да се използват и с по-бързи движения напред и назад, без да причиняват наранявания.

Какво казват познавачите: „Ако търсите пила за нокти, за да лекувате правилно ноктите си, това е правилния тип пила.“

кристална пила

 1. Кристална пила за нокти, която става и за кожички

Кристалният материал, използван в направата на кристалната пила, насърчава растежа на ноктите като създава покритие от политура, която свежда до минимум всяко разцепване, лющене, напукване или груби ръбове. Подобно на останалите специализирани пили, и тази е за многократно използване и може да се мие – дори има заоблени краища, за да почистите кожичките си. Ноктите ви ще стават все по-здрави, колкото повече я използвате, и подобно на стъклената пила, можете да я използвате с движения назад и назад, без да причинявате щети.

диамантена пила

 1. Диамантената пила

Диамантената пила за нокти е задължителен аксесоар за слаби нокти, ако сте готови да похарчите малко повече за престижно средство за красота. Този вид пили обикновено работят чудесно върху тънки, къси нокти. Изглажда ръбовете и създава изваян външен вид, без да се жертва съществуващия растеж. Още по-добре е, че се мие лесно и че издържа наистина дълго време без никаква амортизация.

Както казват ползващите я: „Не мога да живея без тази пила. Толкова е тънка и така добре минава под ноктите ви, а и не е загубил ръба си през всичките 10 години, в които съм я имал. Дори и само това е невероятно и си струва цената!“

фина пила

 1. Фини пили – евтиният вариант

Въпреки, че тези традиционни инструменти в маникюра може и да не са най-ефективният избор за силно повредени нокти, те имат размер 180/240 песъчинка, който е безопасен за фини нокти, но достатъчно здрав, за да издържи на лекото налягане по време на употреба. Освен това са водоустойчиви (за дезинфекция и изплакване) и за многократна употреба. Поради ниската им цена можете да държите такава в чантата, колата, спалнята си – възможностите са безкрайни. Те естествено не са толкова издръжливи, колкото по-скъпите версии от специални материали, но вършат добре своята работа за определения им период от време.

За повече професионално обучение по темата нокти, моля посетете нашата информативна страница за маникюр.