Зимният маникюр – 4 съвета за здрави нокти

зимен маникюр

Зимни съвети за красив маникюр

Зимата е този период от годината, в който тялото ни е подложено на най-големи изпитания поради резките разлики между топло и студено, продължително излагане на студен, сух въздух и често мокрене на кожата от падащите валежи. Същото важи и за нашите нокти. Факт е, че заради климатичния стрес през зимата те растат по-бавно отколкото през лятото. Освен това през зимата приемаме по-малко витамини и минерали от храните, които купуваме, което обикновено влошава вида на нашите нокти. С тази цел ще си позволим да дадем няколко зимни съвета за здрави нокти.

1. Дръжте пръстите си на топло

За тази цел не е задължително да се застоите трайно в къщи на топло, просто си слагайте ръкавици. Легенда е твърдението, че ноктите трябва да дишат. Те могат да попиват мазнини, но нямат дробове и не е нужно да дишат студения зимен въздух. Защитата от студа и влагата във въздуха при всички положения ще ги запази по-здрави и красиви.

2. Не ги излагайте често на вода и влага

От често или продължително излагане на вода и влага ноктите подпухват. Те просто се напояват с вода и след като изсъхнат могат да станат чупливи. Затова и през зимата е добре да се слага масло ежедневно.

ръце и нокти в ръкавици
3. За зимата си изберете по-къс маникюр

Както вече споменахме, през зимата ноктите растат по-бавно. Това е естествено поради намаления прием на естествени витамини и минерали и освен това е винаги за препоръчване да се придържаме към природните закони. Когато отидете при своя маникюрист, изберете си по-къс вариант на любимия си маникюр. При всички положения покритието с лак ще предпази повърхността на нокътя от влагата отколкото всякакви други прийоми.

4. Изберете си траен маникюр

Изберете възможно най-трайния вариант на маникюр. Третирането на ноктите с ацетон или други видове лакочистители през зимата допринасят за изсъхването на повърхностния слой и често водят до лющене. Подмяната на маникюра естествено е неизбежна поради това, че нокътят расте, но заради забавеният растеж по-добрият избор е трайният маникюр. А и да не забравяме, че с всички пуловери, шалове и ръкавици през зимата е значително по-практично да поддържаме ноктите си малко по-къси и гладки от обикновено.

В заключение може да кажем, че грижата за ноктите е комплексна във всеки един сезон от годината – правилно хранене, внимателно оформяне, полиране и лакиране, всичко това води до подобрен растеж на нокътните плочки и до по-добър външен вид. За още ценни съвети относно професионалната грижа за ноктите и модните тенденции в маникюра през зимния сезон, можете да посетите наш курс и да получите информация от професионалисти.