Козметология – много науки в една

Козметология - много науки в една

Професията КОЗМЕТИК може да включва наистина голям набор от дейности, които в най-общ план обхващат различните манипулации на кожата, косата, маникюра и педикюра. Въпреки че обикновено всеки си представя под козметични услуги единствено грижа за кожата, в много учебни програми и в различни държави козметиката като дисциплина включва и масаж, маникюр, педикюр, грим, дори и фризьорство. Козметиците са специалисти, които могат да отговарят за поддръжката и химичната обработка на слоевете на кожата на тялото (включително обезкосмяването в неговите варианти като обикновена епилация, лазарна епилация и т.н.), за поставянето на изкуствена коса или удължения за коса (включително перуки), за маникюра и грижата за ноктите, за най-различни техники за рефлексотерапия, релаксация и масаж, както и за грима и неговите приложения – перманентен, класически, театрален и др. Всъщност това дори не изчерпва всичко, защото козметиката се разклонява на много различни видове терапии и манипулации с човешкото тяло, кожата и косата. Козметиците са хора, които могат да Ви насочат в използването на различните продукти за красота и да Ви ориентират, как най-добре да поддържате здравето и добрия външен вид на тялото си.

Образователни изисквания

За да работите като професионален козметик, трябва да завършите обучение към профилирано училище в тази сфера. Всяка държава в Европа има различни изисквания към учебните заведения от гледна точка на учебния план и програма, по които обучават бъдещите специалисти в областта на козметиката. Въпреки това има определени предмети, които остават стандартни (класически) в общата козметология – например масажа, безопасните условия на труд и мениджмънта. Към тези дисциплини, като често срещани, можем да добавим и гримьорството, маникюра и процедурите за третиране на кожата.

Учебният процес и неговото значение

Учебната програма за козметици обикновено предлага доста обширно познание във всички тези направления. Учебната практика позволява и дава възможност на учащите се да направят първите си стъпки към това, да станат професионалисти в дадено направление на козметиката – било то в различните видове масаж или в маникюра и педикюра. Правят се първите крачки към отговорното отношение към дейността по отношение на работата с химическите вещества в различните продукти за красота, подредбата и чистотата на работното място, опасността от инциденти и инфекции, както и различните заболявания по човешкото тяло и кожа.

Познанията по маркетинг, счетоводство и мениджмънт са особено ценни за хора, които искат да се развиват в сферата на козметиката. Ако решите, че това е Вашето призвание, е силно препоръчително да допълните учебната си програма с часове по тези предмети и да им обърнете особено внимание. Умението да привличате клиенти, да ги задържате и да поддържате добро име като специалист в областта на красотата е тясно свързано с тези дисциплини.