Професия барман в детайли

Професията на бармана е призвание.

Барманът трябва да е и психолог.

От всеки човек барман не става.

Професия барман в детайли

В зависимост от нивото на заведението, барманството е професия, която може да се упражнява с малко знания, но може да се практикува с много повече знания и на високо професионално ниво. Този занаят е един от най-динамично развиващите се у нас. Поради това българските бармани не само, че не отстъпват на своите колегите от други държави, но що се отнася до иновациите, те често са далеч пред тях. Барманите у нас и в чужбина на практика се учат постоянно един от друг и разработват нови рецепти за коктейли.

Много бармани работят по заведения докато завършат образованието си или докато не получат възможност за друг вид професионална реализация. Въпреки това има и истински професионални бармани, които впечатляват със своите знания и умения. Вярно е също, и че професионализмът си иска време. Професията дава много, но и взима не по-малко. Трудностите в работата са почти постоянен стрес, задимен въдух и силен шум. Но все пак, когато обичаш професията си, свикваш и тези недостатъци не ти изглеждат от значение.

Барманът е човекът зад бара, който приготвя напитките и знае, как да ги смесва така, че да се получи неповторим вкус. Един барман никога не може да е перфектен – той винаги трябва да се развива и още и още. Той трябва да балансира между вече наученото и набирането на нови знания, така че винаги да може да впечатли своите клиенти. Ако успее да постигне това, той става незаменим зад своя бар и изгражда характера на заведението, в което работи:

1. Основните знания за алкохолните напитки са следните:

Барманът трябва да знае начина на производство на всяка напитка: съдържание на алкохол, на захар, вкуса и цвета на всички спиртни напитки и ликьори, както и да познава различните видове бира и вино.

2. Смесването на напитки – миксиране (mixology)

Миксирането може да е цяла наука – то определя възможностите да се смесват напитки, без предварителна рецепта. За да се овладее миксирането е необходимо:

  • добро познание на класическите кокетйли и основните похвати за приготвянето им;
  • знания относно основните комбинации на алкохолни и безалкохолни напитки;
  • преценка на клиента и на различните вкусове.

За всеки барман минимумът е да знае поне 150 рецепти за коктейли. Само класическите смесени напитки са около 80. Останалите се учат по време на работата като барман след многократното приготвяне на работното място. Важно е да се научи принципа на смесване и на пропорциите, да се знае, кои съставки търпят вкусови промени, да се знаят видовете чаши и методиката на приготвяне. Това, което барманът учи в процеса на работа е незаменимо.

3. Работата с гостите на заведението

Да си отличен комуникатор е жизнено важно в ресторантьорството и всеки барман трябва да може да напипа тънката струна на клиента си. Барманът трябва да е природно комуникативен и лесно да осъществява контакт с другите около себе си. Гостът не иска да вижда темерути на бара, може да го направи на улицата или дори у дома си. Заведението е място за забавления, весела компания и добри питиета. Човекът зад бара трябва да изглежда щастлив и да предразполага клиентите да се чувстват добре.
Няколко добри съвета към комуникативния барман:

  • Перфектно познаване на менюто на заведението
  • Усмивката никога да не слиза от лицето
  • Добра преценка на клиента
  • Всяко нещо може да е повод за неангажиращ разговор – приятният разговор създава връзка с госта и го кара да дойде отново.
  • Не винаги барманът трябва да е забавен. Има и клиенти, които просто искат да бъдат оставени на спокойствие.
  • Думата „няма” не съществува зад бара! Винаги трябва да се намери подходяща алтернатива.
  • Партито винаги тече и барманът е част от неговия задвижващ механизъм.

4. Чуждите езици

Да се знаят чужди езици в днешно време е задължително. Английският е 100 % задължителен! Без да се знае английски дори и една рецепта от интернет не може да се свали. Други езици, като немски, испански, руски, е нужно да се знаят комуникативно, така че поне да могат да се вземат поръчки от клиентите.
Повечето барове се намират в курорти, които се посещават от чужди туристи и техните собственици поставят чуждия език като допълнително условие за персонала.

5. Движенията на бармана

Движенията по време на работа, подхвърлянето на бутилки, размахването на шейкъра и други се наричат „флеър“. Той се разделя на работен и екстремен.

Работен флеър (работни движения)

Това са движения с полупразни бутилки и части от шейкъра, които се изпълняват пред клиента и придават атрактивност на приготвянето на напитката. Има различни похвати, които включват жонглиране с ледени кубчета, наливане през лакът, рязане на струя и други.

Екстремен флеър

Това е повече жонгльорска отколкото барманска работа, защото се подхвърлят няколко предмета едновременно. Може да се изпълнява само от хора с много опит и добър тренинг и обикновено може да се види по състезанията за бармани.

Друг важен елемент от барманската професия е външният вид. Освен че барманът трябва да спазва хигиенните изисквания, облеклото много допринася за неговото цялостно представяне, а прическата и контролът върху естественото окосмяване на тялото допълват картинката. И все пак,

Барманите посрещат с външния си вид, а изпращат с коктейли.