Колко дълго трябва да уча за да говоря немски?

бързо учене на немски

Времетраенето е индивидуално

Всеки човек има различна причина за изучаване на нов език, но с над 200 милиона говорещи го по целия свят, немският е популярен език и изключително полезен избор. Разбира се, колко бързо ще го научите зависи от няколко фактора:

– Усилието, което сте готови да положите
– Колко често тренирате
– Намиране на подходяща техника на обучение или метод за използване

Приблизителни часове учене и практика

Институтът за чуждестранни услуги на Съединените Щати е проучил и издал практическа справка за лица, които се интересуват от изучаването на чужд език. Списъкът съдържа оценки за трудностите и прогнозния брой учебни часове в класната стая, необходими за изучаване на всеки език на едно средно до много добро ниво на владеене.

Немският е оценен като език от категория 2 и се счита за подобен на английския. Учените изчисляват, че за немския са необходими около 30 седмици или 750 учебни часа контролирано обучение. Това проучване е проведено въз основа на група учащи езика студенти, които прекарват по 25 часа седмично в учене и три часа дневно в индивидуални уроци.

Въпреки че това може да звучи като много часове, дори езици като испански и френски, могат да отнемат до 24 седмици или 600 часа, за да бъдат научени. Най-трудните езици, като китайският и японският, могат да отнемат до 88 седмици или 2200 часа, за да се овладеят. Имайки предвид това, за немски всъщност времето не е толкова дълго, колкото изглежда на пръв поглед.

Фактори, оказващи влияние на продължителността

Има много различни фактори, които определят колко време отнема да научите немски език. Общата мотивация, желаното ниво и намирането на подходящ учител или методика са едни от най-важните съпътстващи фактори. Използването на живия език и практикуването му в ежедневни ситуации също помага за ускоряване на процеса на обучение. Тези фактори трябва да бъдат на преден план при съставяне на програма за изучаване на езици. Нека разгледаме по-подробно тези аспекти на изучаването на езици.

Един от основните фактори, който определя колко време ще ви отнема да научите немски е времето, с което разполагате за да инвестирате в изучаването му. Колкото повече време прекарвате в изучаване на немски език, толкова по-бързо ще придобиете необходимите познания. В перфектния случай бихте пътували до Германия за да се потопите в немската култура напълно, докато посещавате езикови курсове, но това рядко е възможно. В действителност повечето от нас нямат повече от няколко часа на ден или 4-5 часа на седмица, в които да посвещават обучение. За да се възползвате максимално от това време, ще трябва да изберете подходящи методи за учене.

Всеки човек се учи по различен начин и някои методи функционират по-добре от други. За да оптимизирате вашето езиково обучение, е важно да учите ефективно. Най-добрият начин да се почувствате удобно с нов език е чрез редовен контакт с него. Четенето на немски книги, слушането на немски разговори, записването на нови фрази или думи предоставят възможности за практикуване на езика. Все пак ще ви трябва и учител, който да помага и да показва пътя. Това може да е чрез традиционен езиков курс, онлайн курс или езикова партньорска програма.

Намиране на подходящия учител или преподавател

В началото може да е предизвикателство да намерите подходящия учител. Всички имаме различни стилове на учене, както и преподавателите имат различни стилове и начини на преподаване. Ако установите, че постигате бавен напредък с един учител или метод, опитайте да преминете към друг, за да видите дали той отговаря по-добре на вашия начин на живот и на стил на обучение. Комбинацията от техники и ресурси е това, което ще осигури успешна стратегия за бързо и ефикасно усвояване на чуждия език.

Ако имате отличен учител, но не практикувате извън клас, няма да се научите много бързо. По същия начин, ако тренирате редовно, но нямате учител, който да посочва грешките ви, вероятно няма да можете да се възползвате максимално от своето обучение. Опитайте се да използвате времето с преподавател успоредно с постоянно самостоятелно учене, за да получите максимална полза и да оптимизирате шансовете си да научите езика по-бързо. Преди всичко, колко бързо ще научите немски зависи от това колко време сте готови да инвестирате в изучаването на езика. Времето за учене се изчислява най-точно в минути и часове, а не в месеци и години, така че ако отделяте ежедневно време за тренировки, ще научите по-бързо.

Колко време е нужно за научаване на немски?

Изчислено е, че са необходими 30 седмици или 750 часа в класната стая, за да се научи немски език. Тези 750 часа обаче могат да бъдат завършени за няколко месеца или в течение на много години. Всичко зависи от вашия стил на обучение и наличното време. За всичко останало можем да помогнем ние от център Давитоз.